maj 14, 2019

Snabba frågor till Niklas Laakmann

Niklas Laakmann – projektledare på anläggning i Malmö

”Som projektledare är det bra att vara lite strukturerad och samtidigt vara social eftersom man hela tiden hanterar människor.”

Vad får dig att trivas på Hifab?

Jag har jobbat 18 år på Hifab och det är ju inte alla som arbetar kvar på samma arbetsplats så länge förstås. Under åren har jag haft många härliga kollegor. På något vis är det alltid trevliga personer som börjar på Hifab, och det känns väldigt bra. Utöver det så är det så klart alla spännande och intressanta projekt jag har fått arbeta med och det gör att det inte alls känns som att det gått 18 år. De olika utmaningar jag stött på i olika projekt är naturligtvis också en anledning till att trivas och utvecklas. Hade jag bara byggt motorvägsbroar hela tiden hade det nog blivit tråkigt, men variationen av uppdrag på Hifab är en stor anledning till att jag trivts så bra.

Berätta om din bakgrund/arbetslivserfarenhet

Jag började som gymnasieingenjör inom husbyggnad men krisen i mitten av 90-talet ledde in mig på mitt första anläggningsarbete i form av Öresundsbron. Efter broprojektet började jag på Hifab i Malmö som biträdande projektledare. På Hifab har jag arbetat i en uppsjö av olika projekt, framförallt anläggningsprojekt men inledningsvis även med en del husprojekt.

Ett spännande projekt var när min kollega kom och frågade om jag hade tid att hjälpa en landskapsarkitekt med en skatepark i Lund. Kanske att en skatepark inte var så mycket att hurra för, men när jag kom till första mötet ändrades snart den bilden. Efter en kort presentation sa projektledaren:
– Ja, vi vill alltså bygga en skatepark med en budget på 11 miljoner kronor.
– Okej, det ska väl kunna bli en bra park av det svarade jag.
-Hur går vi vidare nu? frågar projektledaren mig.
-Har ni inte låtit någon rita på det?!
-Nej, kan du hjälpa oss med det?
-Javisst kan jag det, sa jag.

Och så var vi igång med ett av de roligaste och intressantaste uppdrag jag hittills haft! Beställaren kunde hantera ungdomar och få folk att dra i samma riktning men hade ingen aning om hur det gick till i ett byggprojekt, så här fick jag verkligen utrymme att prova vingarna. Min lärdom är att man inte ska avfärda ett uppdrag förrän man vet mer om vad det kommer att innebära.

Hur ser din roll ut på Hifab?

Utöver min roll som bygg- eller projektledare i anläggningsuppdrag har jag även varit mentor för en yngre kollega, det har varit givande. Emellanåt tar jag även uppdrag som besiktningsman på anläggningssidan.

Vad jobbar du med just nu?

Det som tar upp det mesta av min tid idag är ett uppdrag åt Helsingborgs Stad där jag är projektledare för en gång- och cykelbro som ska gå från Knutpunkten och ut till Oceanpiren (Helsingborgs senaste exploateringsområde) som bara ligger 200 meter från Knutpunkten. Det är spännande!

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?

Det varierar naturligtvis från uppdrag till uppdrag och beroende på beställare. Ibland kan det vara att hantera en entreprenör och föra diskussioner om vad som ingår och inte ingår i kontraktet. Ibland är det en beställare som inte själv är så insatt i hur saker och ting fungerar och vad som förväntas av dem och när. Många gånger blir man så engagerad i arbetet att man näst intill glömmer att gå hem, och det är naturligtvis också en utmaning!

Vilka egenskaper tycker du är viktiga i rollen som projektledare?

Själv gillar jag att vara väl påläst. Man behöver inte vara expert på allt, men det känns bra att ha ett hum om det man håller på med. När det blir helt nya moment eller utföranden så får man ta sig lite tid att läsa in sig och undersöka, var är fallgroparna i detta projekt? Annars är det bra att vara lite strukturerad men samtidigt social eftersom man hela tiden hanterar människor.

Foto: Helsingborgs stad

  • Publiceratmaj 14, 2019