jan 03, 2017

Söderlyckans skateboardpark är mötesplatsen för alla

I maj 2016 stod Söderlyckans skateboardpark i centrala Lund färdig. Parken tillhör en av de största i Sverige och hit flockas hundratals människor under sommarhalvåret för att få åka i den unikt utformade betongparken. Förra veckan invigdes äntligen belysningen till anläggningen och nu kommer skateboardparken kunna nyttjas under större delen av året. Hifab har varit med på hela resan.

Söderlyckan Skateboardpark är en ca 1500 kvm stor skateboardpark som ligger i den sydöstra delen av Stadsparken i Lund. Betongparken är en högklassig idrottsanläggning för Lunds skateboardåkare och en mötesplats för parkens besökare.

Niklas Laakmann från Hifab har varit med från starten i projektet och konstaterar:

– Det här liknar inget annat jag har gjort tidigare. Vi har inte bara byggt en tillgänglig och enastående skateboardpark utan även skapat social interaktion mellan olika åldrar och grupperingar. Det gläder mig att skateboardåkare kommer från hela regionen för att testa, och blandas med ”vanliga” parkbesökare i alla åldrar. Här samlas gammal som ung, tjej som kille.

Hifab har ansvarat för byggledningen och besiktning men har också stöttat Lunds kommun genom hela processen, från upphandling till färdigställd park. Tillsammans med kommunen och Lunds Konst- och skateboardförening har man haft ett nära samarbete och skejtare från föreningen har varit med och utformat anläggningen.

En av projektet stora utmaningar har varit att hitta rätt kompetens för bygget av den gigantiska betongparken.

– Jag uppskattar verkligen att vi kunde få vara med från tidig start i projektet. På så sätt har vi från Hifab kunnat agera som stöttande byggprojektledare och tillsammans med Lunds kommun har vi tagit in de bästa i branschen. Vi har lyckats med att bygga en unik skateboardpark, resultatet är enastående och hela stadsparken har fått ett lyft! Förra året delade Lunds kommun ut Stadsbyggnadspriset till arkitekten Fabian Narin på Pivotech för designen av skateboardparken. Jag tycker det summerar hela projektet, avslutar en nöjd Laakmann.

Läs mer här om skateparkens nya belysning som invigdes i veckan. De Lekande Barnens fond har skänkt hela belysningsanläggningen till parken som en gåva och när lamporna tänds ser det ut som en stjärnhimmel sänker sig över parken.

Stjärnhimmel över skateparken.

Fakta

  • Namn: Söderlyckans Skateboardpark
  • Plats: Lund
  • Storlek: 1460 kvm betongpark och ca 900 kvm ”streetyta”, i skarpkantad betongmarksten
  • Projekttid: Februari 2014 – februari 2017
  • Beställare: Lunds kommun, Kultur och fritidsförvaltningen
  • Hifabs uppdrag: Projekt- och projekteringsledning, upphandling av projektör och entreprenör, samt byggledning. Predrag Marcovic var huvudbesiktningsman.
  • Projektör: Sweco med Pivotech som UK.
  • Konstruktion: Akea med Concreatures som UE.
  • Klicka här för att se en film från när parken byggdes.