sep 01, 2017

Mångårig internationell erfarenhet till Hifab i Stockholm

Nathalie Tranefeldt är precis hemkommen från fem års tjänstgöring på Hifabs kontor i Dhaka, Bangladesh. En av hennes nya utmaningar är att leda det strategiska arbetet med att utveckla Hifabs närvaro i Afrika.

Hifab har sedan 40 år tillbaka ett stort engagemang inom utvecklingsprojekt som spänner över ett 20-tal länder runt om i världen. Nathalie Tranefeldt har varit anställd på Hifab sedan 2001 och har under stora delar av de senaste 15 åren bott utomlands. Hennes anställning på Hifab International har tagit henne till platser så som Tanzania, Albanien, Turkiet, Moldavien och Bangladesh, där hon drivit framgångsrika projekt.

Som 20-åring klev Nathalie in i den akademiska världen och kombinerade tyska språkstudier med internationell ekonomi, marknadsföring och politisk teori. Med detta i bagaget var det inte så konstigt att hon efter några år började jobba med biståndsprojekt utomlands.

– Språk har varit en röd tråd som har följt mig hela min karriär. Jag tycker verkligen om att komma till ett nytt land och försöka ta in språket, lära mig att kommunicera och förstå de människor jag möter.

Sedan 2012 har Nathalie varit stationerad i Dhaka, Bangladesh. Först var hon kontorschef för att sedan bli regionchef för hela Hifab Asien.

– Min tid i Bangladesh har varit oerhört lärorik på alla sätt och vis. Dels har jag fått vara med och strukturera upp hela kontorets organisation och vi har arbetat hårt med att implementera svenska värderingar. Vi har bland annat jobbat med att alla ska behandlas lika och det hierarkiska systemet har fått sig en känga. Kulturkrockar har uppstått och vi har hela tiden lärt oss av varandra.

– Det jag främst tar med mig från mina år utomlands är att jag har fått en stor människokännedom. Jag har även fått ökad insikt om att det finns olika sätt att genomför ett arbeta på och därmed acceptans för att det är okej att göra saker olika. I Bangladesh har jag fått lära mig vikten av att respektera varandra och att vara generös. Dessutom har jag hela tiden mötts av en extremt hög ambitionsnivå vilket jag tycker har varit sporrande.

För en månad sedan avslutade Nathalie sitt uppdrag för att flytta tillbaka till Stockholm. Här kommer hon att vara avdelningschef för Hifab Internationals avdelning World Wide med målsättning att bygga upp och utveckla vår närvaro i Afrika och då främst Liberia, Etiopien och andra engelskspråkiga länder.

– Det är väldigt härligt att vara tillbaka till Stockholm igen och möta mina arbetskamrater. Men resandet kommer såklart fortsätta – helt still kan jag inte vara, avslutar Nathalie Tranefeldt.

  • Publiceratsep 01, 2017