maj 20, 2019

Ledarskap och gruppdynamik i fokus med ny chef på Hifab i Linköping och Jönköping

Johan Bäckström är ny avdelningschef för Hifabs kontor i Linköping och Jönköping. Han har varit på plats i mindre än en månad och redan har avdelningen i Linköping dubblerats och kommer inom kort fyrdubblas med ytterligare nyanställda som är på väg in.

– Det är en smått overklig tillväxtkurva vi går igenom just nu, säger Johan. När jag började jobba på Hifab har flera medarbetare från tidigare arbetsplatser sökt sig hit. Det gör mig djupt tacksam och kanske kan jag tolka det som ett kvitto på mitt ledarskap.

För just ledarskap intresserar Johan. Han tycker om att jobba med grupper och utveckla dem och det viktigaste för honom är att människan är i fokus.

– Det är grundläggande att vi har kompetenta människor som är byggtekniskt duktiga, men för att en grupp ska fungera måste man tycka att det är roligt att komma till jobbet.

Hifab har precis startat upp ett ledarskapsprogram för företagets chefer och utbildningen utgår från hur man tillsammans kan skapa gemenskap och glädje utifrån medarbetarskapet. Johan är glad att han har fått chansen att delta i programmet.

– Den typen av ledarstil passar mig väldigt bra och jag tror att organisationer med sådant ledarskap kan gå hur långt som helst. Jag jobbar aktivt med att skapa god gruppdynamik och tittar på hur beteendestilar passar ihop och vad som kan vara utmanande i olika gruppkonstellationer.

I rollen som ny avdelningschef för Linköping och Jönköping kommer Johan att få nytta av sin erfarenhet av just gruppdynamik. Tillsammans med avdelningschefen för Norrköping, David Käll, håller de på att bygga upp en grupp som ska känna sig trygga med varandra.

– Vi har precis haft en heldag med lära-känna-varandra-övningar något som jag tycker är väldigt lärorikt. Vi har ju avdelningar på olika orter men utåt sett är vi ett och samma gäng och det är viktigt att vi kan visa våra kunder att vi är sammansvetsade och att vi alltid ser till kundens bästa.

Ledarskap går som en röd tråd genom Johans arbetsliv men han har många andra erfarenheter och oanade talanger i sitt bagage. Johan är utbildad byggingenjör och direkt efter studier började han på byggentreprenörssidan där han har jobbat med det mesta, från ”pinnpojke” och kalkyleringsuppdrag till arbetsledare och platschef. Hans förkärlek till att rita och konstruera hus ledde till att han 2007 startade eget. Företaget byggde husblock som såldes över hela Sverige och som mest hade han 13 anställda. 2011 klev Johan på ett uppdrag som projektledare på Sweco och ganska snart fick han ett utökat ansvarsområde och blev gruppchef.

– Som projektledare har jag jobbat mycket med sjukhus men under de senaste åren har jag dragits mer och mer åt att jobba med stads- och fastighetsutveckling. Jag har bland annat varit byggprojektchef för Vallastaden, en gigantisk satsning i regionen vars övergripande syfte är att skapa ett attraktivt Linköping och samtidigt bidra till utvecklingen av svenskt samhällsbyggande.

Nu väntar spännande och utmanande tider för Johan som ny avdelningschef på Hifab. Han ser fram emot att tillsammans med sitt team bygga upp starka grupper som gemensamt kommer kunna bidra till regionernas utveckling.

  • Publiceratmaj 20, 2019