mar 07, 2017

Erfaren projektledare delar med sig

Möt Anders Willner – en energisk projektledare som liksom Hifab fyller 70 år i år. Anders har varit med om både fastighetskrascher och byggboomer, och delar här med sig av minnen, erfarenheter och åsikter.

Han kommer klivande genom korridoren med bestämda steg. Hälsar på mig med stadig blick och föreslår att vi sätter oss på ett trevligt ställe för nu ska vi prata länge! Inte mig emot. Vi slår oss ner i ett ljust konferensrum och Anders Willner börjar ivrigt berätta om sin yrkeskarriär och hur han blev chef på Hifab.

– Mitt yrkesliv har tagit lite kringelikrokar men alltid haft någon typ av röd tråd, berättar Anders. Jag började med att läsa till ingenjör – Väg och vatten i Lund – med förhoppning om att jag i mitt framtida yrke skulle få vara ute mycket i de norrländska skogarna och jobba med vattenkraftsbyggen.

Direkt efter studierna började Anders på JM Bygg. Under sina 17 år där jobbade han enbart med hus- och fastighetsprojekt och det var först i början av 90-talet, i samband med fastighetskraschen, som han tvingades prova på anläggningssidan.

– Egentligen är det inte så stor skillnad mellan att hålla på med hus och med anläggning som projektledare, menar Anders. Det är samma typ av pengapåse och tidsaspekter som man måste hålla koll på. Det hela handlar ju om att produktionen ska få förutsättningar att drivas rationellt. Enda skillnaden är att hus drivs uppåt medan anläggning drivs framåt.

Anders relation till Hifab började någon gång på 80-talet då han blev erbjuden tjänsten som avdelningschef.

– När jag klev in på Hifab för första gången var känslan stark att detta är Sveriges ledande projektledningsföretag. Här jobbar Sveriges bästa projektledare och här vill jag vara. Dessutom fick jag i större utsträckning vara med och påverka affären, vilket passade mig.

Från den här tiden har även Anders ett av sina bästa jobbminnen: ett uppdrag att exploatera skidorten Tegefjäll nära Åre. Äntligen fick Anders komma ut i de norrländska skogarna och jobba, precis som han hade drömt om under sin studietid.

– Det var verkligen en enorm utmaning att framför allt hitta lösningar för gata och vatten och avlopp när det lilla samhället gick från 750 till 20 000 personer under högsäsong. Allt skulle såklart vara klart till vecka 9 då Stockholmarna kom upp på sportlov. Det var stressigt och allt skulle ske i en rasande fart, men vi lyckades hålla tidplanen. När alla turister slog på duschen ungefär samtidigt för att göra sig redo för after skin så sattes hela anläggningen på prov. Men allt höll!

Under sin tid som chef i projektledningsbranschen har Anders sett kompetensförsörjningen som en knäckfråga.

– Branschen behöver fundera på hur vi knyter till oss seniora projektledare. Vi måste ha de tunga projektledarna som ska vara lokomotiven som drar företaget framåt, menar Anders. Jag har under den senaste tiden varit involverad i en grupp på Hifab som håller på att se över nätverk för erfarna projektledare. Jag tror stenhårt på idén om ett nätverk där Hifab kan ta initiativ till att bygga starkare relationer mellan sig och seniora projektledare i branschen.

I år firar Hifab 70 år och Anders summerar vad han anser har varit och är företagets starkaste sida.

– Ett bra beslut som har tagits är att vi inte ska jobba med projektering och att vi inte kommer att gå mot att vara ett multidisciplinärt företag. Vår kärna är projektledning och byggledning och vi ska vara oberoende, vilket jag anser vara svårt om man har allt under samma tak. Bror Hultström hade visionen om oberoende redan när han startade upp Hifab för 70 år sedan och nu är vi med och bär vidare den traditionen.

Anders Willner och Hifab är båda två pigga 70-åringar. Och Anders har inga planer på att sluta jobba.

– Nu har jag äntligen kommit upp i den ålder där jag har gedigen erfarenhet i bagaget samtidigt som jag har tid att dela med mig. Just nu sitter jag som spindeln i nätet på ett projekt på Klarabergsgatan och Hamngatan, där kan jag satsa på kunskapsåterföring i praktiken. Att vara pensionär hinner jag med sen.

  • Publiceratmar 07, 2017