maj 28, 2018

Bantorget i Lund blir en grön oas

Bantorget i centrala Lund ligger mellan stationsområdet och centrum och används idag mest som en transportsträcka. Kommun har därför beslutat att bygga om torget för att skapa en grön oas i stadsvimlet.

Hifabs Mats Kronqvist är byggprojektledare och jobbar för Tekniska förvaltningen i Lunds kommun.

– Som byggprojektledare i projektet ansvarar jag för ekonomin och utförandet och agerar som kommunens representant mot entreprenören. Jag har flera mindre projekt runt om i hela Lund och det är både spännande och roligt att se hur staden växer och utvecklas.

I ombyggnationen av torget vill Lunds kommun ta tillbaks den gamla järnvägsparkens roll som entré till stadskärnan, en miljö där förbipasserande gärna stannar upp och vistas en stund.

Visionsbild: Lunds kommun

– Något som är väldigt positivt är att den nya utformningen av torget ger gångtrafik och stadsliv gott om plats, det uppskattar nog de flesta, säger Mats Kronqvist.

På sikt är det tänkt att Bangatan ska stängas av för biltrafik och att Klostergatan blir ett gångfartsområde med kollektivtrafik. Projektet som är uppdelat i tre etapper beräknas vara klart i slutet av året.

  • Publiceratmaj 28, 2018