feb 16, 2023

Åbybadet – med fokus på detaljrikedom och samverkan

Sommaren 2023 ska Åbybadet i Mölndals kommun stå klart. 2020 revs det gamla badet och på samma plats uppförs nu en ny, större badanläggning.  I den nya anläggningen prioriteras många bassänger och en flexibel vattenyta för att genom aktiv föreningsverksamhet öka vattenvanan och simkunnigheten hos Mölndalsborna. Hifab är ansvarig för besiktningen i projektet.

Åbybadet ska innehålla en 50-metersbassäng med åtta simbanor och läktare samt en 25-metersbassäng med fem simbanor. Utöver det blir det också två multibassänger, en undervisningsbassäng och en familjedel bestående av två lekbassänger och vattenrutschbanor. Anläggningen kommer även inrymma gym, relaxavdelning och ett café. Projektet präglas av detaljrikedom; olika material, färger, funktioner, tekniska system och installationer. Detta i kombination med badets storlek gör besiktningsarbetet både komplext och roligt.

– Volymen och detaljerna sticker verkligen ut i det här projektet. Det är stora utrymmen och stora mängder material som kakel och klinker, men även många olika tekniska system och installationer som ska få anläggningen att fungera. Det ställer självklart höga krav på alla involverade och för oss som ansvarar för besiktningen kräver det att vi är ordentligt pålästa för att kunna säkerställa att samtliga delar uppfyller både kraven och förväntningarna, säger Patrik Andersson, huvudbesiktningsman på Hifab.

Totalt arbetar ett besiktningsteam på cirka fem personer från Hifab i projektet och uppdraget omfattar besiktning av allt från styr, el, rörinstallationer och luftventilation till vattenrening, plåt och fasader. Hifab har arbetat i projektet sedan hösten 2022 och nu pågår ett intensivt arbete fram till slutbesiktningen den 30 mars 2023.

– Det är ett väldigt roligt projekt att få vara en del av, inte minst tack vare komplexiteten och storleken. Det känns också extra kul då det är ett partneringprojekt. Alla involverade discipliner och team är fokuserade på att få till bästa möjliga samarbete vilket skapar positiva effekter på både arbetet och slutresultatet, avslutar Patrik.

 

Bild/visualisering: Liljewall arkitekter