Apr 15, 2020

Malin Tomasson – bildesignern som hamnade på Hifab

Malin Tomasson är ny avdelningschef på husavdelningen i Göteborg. Med erfarenhet som butiksinredare på IKEA och bildesigner för Volvo har Malin en minst sagt spännande bakgrund. Något hon har dragit nytta av när hon började på Hifab och klev in i byggbranschen.

Berätta lite om din bakgrund, hur hamnade du på Hifab?

– Ja, jag har från början en helt annan bakgrund än den klassiska byggerfarenheten som många i branschen har. Jag började min yrkeskarriär på IKEA och arbetade med att utveckla butiker och butikskoncept. Bland annat var jag med och lanserade butikerna i Bäckebol, Malmö och Haparanda. Jag jobbade med gigantiska projektgrupper där vi skapade rutiner och manualer för att slippa uppfinna hjulet varje gång en ny butik skulle lanseras.

Efter hårt jobb på IKEA hoppade Malin på en yrkesutbildning inom teknisk design.

– Utbildning var skapad av Volvo och jag utbildade mig till formbestämmare med fokus på att rita a-ytor på bilen, det vill säga alla designytor du ser från utsidan. Direkt efter utbildningen var avklarad fick jag jobb på Dacat, ett konsultbolag åt Volvo, och där stannade jag i 4 år.

Efter att ha ritat bilar i flera år, där det sista projektet blev att rita en ambulans, bestämde sig Malin för att göra något annat.

– Det var dags att pausa bilarna en stund. Jag sökte mig tillbaka till inredningsbiten och började jobba med butiksinredning och butikskoncept. Jag har bland annat tagit fram butikskoncepten för Elgiganten och Phonehouse.

För tre år sedan blev hon tipsad om att Hifab sökte projektledare.

– Min första tanke var att det där kan ju inte jag söka. Jag är ju projektledare inom produktutveckling av bilar, jag har inte den erfarenheten som krävs. Men så insåg jag att min uppväxt är ju i en familj där alla är involverad inom bygg och jag har alltid haft det runt omkring i min vardag. Så jag chansade och sökte!

Malin fick jobbet och hon har verkligen trivts bra på Hifab redan från start.

– Jag älskar verkligen mitt jobb och jag kan inte fatta varför jag inte satsade på det här tidigare. Jag uppskattar mina kollegor oerhört mycket och jag har haft spännande projekt som utmanar mig.

Har du haft nytta av dina tidigare erfarenheter?

– Absolut! Både IKEA och Volvo är arbetsplatser där tydliga riktlinjer är oerhört centralt. Som arbetstagare är det skönt att veta vad som förväntas av en och vad man ska göra. Det tar jag med mig in i Hifab. Jag vil kunna ge mina medarbetare klara direktiv eftersom jag själv tycker det är viktigt.

Malin har jobbat på Hifab i drygt tre år och sen några veckor är hon ny avdelningschef på husavdelningen i Göteborg.

– Jag kliver in som chef precis när Coronaviruset slog till så det är ju såklart tuffa tider för alla. Men det innebär att det är ännu viktigare att försöka hålla ihop sitt team och ha regelbundna avstämningar. Något som har funkat för oss är att vi har teams-frukostar. Det kan jag rekommendera!

Framöver kommer Malin ha en intensiv tid där hon främst ska fokusera på sälj och marknadsföring. Men nu har hon ett mer konkret projekt som hon vill genomföra:

– Jag ska se till att vi målar om på vårt kontor i Göteborg. Det livar upp att göra det fint och det är härligt att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål.

Kristian Henninge är marknadsområdeschef för syd och rekryterade Malin till Göteborgskontoret för några år sedan.

– Malin är en naturlig ledare med stort intresse för både individen och gruppen. Jag är övertygad om att hon med sin tydlighet och engagemang kommer att svetsa samman gruppen och med gemensamma krafter ta dem till utsatta mål. Malin uppfattas som förtroendeingivande i kundrelationer och har alltid affären i fokus vilket kommer att leda till ökad synlighet på marknaden och fler nya uppdrag.

  • PublishedApr 15, 2020