okt 23, 2017

Vilhelm drivs av nyfikenhet – startade podcast

Efter sina studier i Lund var Vilhelm Nord på jakt efter ett företag inom projektledning med hög affärsmässighet som snabbt kunde erbjuda honom uppdrag ute hos kund – han hittade Hifab. 

– Jag var intresserad av att få komma ut och få mer erfarenhet av branschen och nästan omgående fick jag möjlighet att engagera mig på heltid inom ett högprofilerat bostadsprojekt. I projektet ansvarar Hifab både för projekt- och produktionsledning vilket är ett perfekt tillfälle för mig att lära mig projektledning i praktiken, berättar Vilhelm Nord.

Projektet pågår i södra Stockholm och omfattar ombyggnation av en gammal fabriksbyggnad till moderna bostäder. Vilhelm är projektingenjör och är nöjd med sin roll.
– Jag är långt ifrån skolvärldens teorier och istället är jag mitt uppe i ett komplext projekt där jag får sätta tänderna i högt och lågt och hantera verkliga problem.

Vilhelm berättar om den starka vi-känsla som uppstår i gruppen som tillsammans jobbar fokuserat mot samma mål.

– Just nu är vi inne i ett väldigt intensivt skede med spännande utmaningar för många, både byggtekniskt och juridiskt. Det kräver mycket av alla inblandade och jag fascinerar av den enorma kunskapsbank som mina kollegor från Hifab besitter.

För Vilhelm har det varit viktigt att få inblick i företagets verksamhet och vardagen på en arbetsplats – något han efterfrågade redan under sin studietid och som ledde till att han 2014 startade en podcast!

– När jag pluggade funderade jag mycket på vad jag skulle göra med det som jag lärde mig under min studietid. Jag upplevde det som om de flesta studenter, inklusive mig själv, inte hade någon aning om vilka möjligheter som fanns där ute.

Vilhelm tog saken i egna händer och började intervjua människor i arbetslivet för att ställa frågor om deras vardag. Snart blev han kontaktad av Samhällsbyggarna, en branschövergripande ideell nätverksorganisation, som bad honom göra en podcast på temat.

– Jag startade Samhällsbyggarpodden som riktar sig till alla som är intresserade av samhällsbyggnadsfrågor. I podden intervjuar jag intressanta och aktuella personer som delar med sig av sina erfarenheter och idéer.

Genom podcasten kan både vilsna studenter och nyfikna yrkesverksamma få inblick i olika typer av yrken och titlar och vad människor egentligen gör på sina jobb.

– Min standard fråga är alltid: vad gör du en regnig tisdag? Det är en fråga jag kan rekommendera alla att ställa till sin omgivning, det ger ofta enkla och tydliga svar, precis vad jag efterfrågade redan under min studietid! avslutar Vilhelm.

Vill du lyssna på Samhällsbyggarpodden? Klicka här.

  • Publiceratokt 23, 2017