jun 09, 2021

Välkommen Jenny Strand

Från Volvos industrigolv till ledande coach på Hifab

Ett långt arbetsliv och stor erfarenhet behöver inte alltid betyda att vägen fram varit spikrak. Jenny Strand har varit med om många spännande kringelkrokar och idag är hon avdelningschef för anläggningsgänget i Stockholm. Häng med och få en inblick i en brokig och spännande resa. 

– Jag började min yrkesverksamma bana på Volvos industrigolv där jag monterade instrumentbrädan i bilarna. Men när 90-talets ekonomiska kris kom och fabriken lades ner blev jag arbetslös. Jag läste upp min gymnasieutbildning på folkhögskola och där hittade jag ett intresse som jag verkligen fastnade för – teater!

Jenny utbildade sig på Kalle Flygares teaterskola och jobbade med teater. Men det var inte lätt att få anställning och många av jobben blev tillfälliga. Hon började då drömma om ett arbete med regelbunden lön som dessutom skulle vara både kul och utvecklande. Fanns det sådana jobb?

– Jag bestämde mig för att lämna Kalmar och flytta upp till Stockholm där jag fick jobb på säljavdelningen för herrunderkläder på Åhléns City. När de skulle automatisera sitt beställningssystem fick jag leda det projektet internt. Äntligen hittade jag något som jag verkligen gillade – att få projektleda, utbilda och styra upp!

Med en nyvunnen kärlek till projektledning valde Jenny att sätta sig i skolbänken igen. Under knappt fem år pluggade hon först upp tekniskt basår och därefter till civilingenjör inom samhällsbyggnad på KTH med inriktning byggprojektledning.

– Det var tuffa år! Pluggtiden sammanföll med att jag var mamma åt två tonåringar som ville frigöra sig. Men jag klarade mig igenom utbildningen på rekordtid och därefter fick jag plats på Trafikverkets trainee-program och jobbade med Citybanan som biträdande projektledare.

Det här var år 2010 och sedan dess har Jenny fortsatt att jobba som i huvudsak chef både på Trafikverkets resultatenhet Färjerederiet och som konsultchef. Hon har bland annat jobbat som gruppchef på Sweco och nu senast på WSP.

– Jag har sedan 2010 jobbat i ledande befattningar och har verkligen hittat något som jag tycker om att göra. Att utveckla andra personer är mitt driv och jag håller precis på att ta en certifiering som verksamhet- och ledarskapscoach. Jag försöker alltid använda ett coachande förhållningssätt i relationen till andra människor.

Och så har vi kommit fram till nutid. Jenny Strand är sen några veckor ny avdelningschef på Hifab för en anläggningsgrupp på ca 10 medarbetare på kontoret i Stockholm.

– Genom Teams- och promenadmöten i Hagaparken har jag träffat hela gänget. Min uppgift nu är att stabilisera gruppen och få dem att växa. Det är viktigt att det är bra stämning i gruppen så att varje medarbetare kan ta sig an utvecklande och tuffa uppdrag för att sen kunna återvända till sina kollegor för att hämta energi, dela kunskap och bolla frågor. Gruppen ska vara individens styrka som ger en kraft att våga satsa framåt och samtidigt ha roligt.

Som snart certifierad coach har Jenny fått en stor verktygslåda med användbara verktyg. I sin roll som chef vill hon bana väg för sina medarbetare och ge dem så bra förutsättningar som möjligt.

– Jag vill hjälpa individen att hitta vad det är man går igång på, vad är det som gör att tiden försvinner och vad är ens drivkrafter!

Jenny tar en paus i sina reflektioner och sammanfattar sen sitt arbetsliv så här långt:

– Jag har hunnit med en hel del och ångrar ingenting. Allting man gör får man erfarenheter av. På Hifab får jag nu verkligen möjlighet att använda mina styrkor på rätt sätt, både mina olika erfarenheter och mitt coachande ledarskap kommer till sin rätt här!

Tre saker du inte visste om Jenny

  • Hon har en ung schäferhund som drar med henne ut och därför går hon ca 20 000 steg om dagen
  • Hon har drivit en second hand-affär för fritidsprylar
  • Hon är diplomerad stress-coach