jun 26, 2018

Stefan Sköld – en opartisk besiktningsman

Stefan Sköld är sedan två år tillbaka besiktningsman på Hifab. Det har varit två intensiva år där han har hunnit att både jobba heltid och plugga vid sidan av. Han drömmer om att göra skillnad i besiktningsbranschen och är övertygad om att samarbete är vägen framåt. Hans kollegor kallar honom för ett energiknippe och det ligger nog en hel del sanning i den beskrivningen.

Stefan Sköld anställdes på Hifab som projektledare men redan första dagen fick han följa med en kollega på ett besiktningsuppdrag. Stefan förstod direkt att det här var något han verkligen tyckte om att göra; att få använda sitt tekniska kunnande och samtidigt göra sitt yttersta för att agera objektivt i varje uppdrag.
– Jag har insett att jobbet som besiktningsman passar mig väldigt bra eftersom jag är noggrann och jag har lätt för att se både detaljer och helheten. Samtidigt kan jag, och vågar, lyfta fram brister i projekten, både i entreprenörens arbete men även på beställarens sida om det behöv.

Stefan menar att besiktningsmän blir allt mer viktiga i projekt och han ser ett ökat behov av besiktningstjänster.
– I de projekt som vi kliver in i finns det en parameter som ställer till det; tid. Eller snarare avsaknad av tid. Många projekt är idag enormt tidspressade och det innebär att det lätt blir fel eller att något missas. Som besiktningsman kan jag komma in och peka på dessa brister, men det är inte alltid populärt. Med en tajt tidplan vill de flesta aktörer att projektet ska löpa på i rasande fart och då har man inte tid för oönskade avbrott. Men det betyder bara att vårt jobb är ännu viktigare. Hellre att vi upptäcker fel och brister som kan korrigeras i tid än att det ska hända en olycka vid senare tillfälle.

Stefan beskriver besiktningsbranschen som en liten bransch med stort tekniskt kunnande. Det gäller att kunna samarbeta och dela med sig av sin kunskap och erfarenhet.
– Arbetsmarknaden är het och besiktningsmännen är få. Det gör att vi som jobbar i fält verkligen behöver hitta vägar för att tillsammans utföra arbetet, både inom företaget och externt. Det centrala för mig blir att vi måste hjälpa varandra och samarbetet blir nyckeln till hur vi ska lyckas. Jag tycker det är viktigt att ha duktiga och kompetenta människor runt omkring mig och det är därför jag trivs så bra på Hifab. Jag bjuder på den kunskap som jag har fått via min utbildning och i fält, samtidigt som jag kan tanka av erfarenhet av mina äldre kollegor. Det blir ett givande och tagande där alla vinner i det långa loppet.

Vi kommer in på området utbildning. Efter gymnasiet började Stefan som lärling och blev rörmokare. Men efter några år kände han att han vill göra något annat än att ”skruva” som han kallar det. När han kom in på Hifab var han ett oprövat kort utan direkt erfarenhet av besiktningsyrket.
– Jag kommer alltid vara glad och tacksam för min chef på Hifab som vågade satsa på mig. Och jag är oerhört lyckligt lottad som får vara en del av det här företaget som utbildar, utvecklar och utmanar personalen efter deras önskemål. Jag har alltid varit väldigt målinriktad och lever efter mottot att vill man få något gjort så måste man börja med sig själv. På Hifab har jag fått förutsättningarna att vid sidan av mitt arbete plugga till VVS-konstruktör, tekniker och arbetsledare för att därefter även ta certifikat som entreprenadbesiktningsman och kontrollansvarig enligt PBL.

Det är inget snack om saken, Stefan har både passion och brinner för besiktningsbranschen. Han har börjat bygga upp sin erfarenhetsbank och vad gäller utbildning så fortsätter han att läsa strökurser vid sidan av jobbet, mest för att förkovra sig. Hans nästa mål är att få branschen att växa och öka statusen på besiktningsmän i projekt.
– Många kallar mig ett energiknippe utan dess like och jag vill gärna göra något positivt med min kraft. Med Hifab i ryggen har jag kompetenta kollegor och jag drömmer om att vi tillsammans utvecklar vår besiktningsorganisation. Vi vill utmana marknaden och jag ser positivt på framtiden för besiktningsbranschen.