apr 28, 2020

Joel Berglund – en äventyrlig projektledare

Till vardags är Joel Berglund projektledare på Hifab i Umeå men på fritiden är han friluftsledare och tar med människor på spännande äventyr och guidade turer i fjällmiljö. Båda rollerna innebär god planering och att skapa engagemang som får gruppen att dra mot samma mål.

Bestigning av Okstindarna, Norge.

Från äventyr i Klippiga Bergen till ingenjörsutbildning

Jag är uppvuxen i en by i Västerbotten och har alltid gillat äventyr. Efter gymnasiet flyttade jag till USA och jobbade som guide i Klippiga bergen där jag anordnade vandring- och fisketurer och bergsklättring.

När jag kom hem arbetade jag på en bilfirma och det var min chef där som tipsade mig om att söka till civilingenjörsutbildning inom energi. Under utbildningen växte mitt intresse fram för det ingenjörstekniska kopplat till husbyggnation och installationer. Via en arbetsmarknadsmässa träffade jag på Skanska och fick först möjligheten att sommarjobba som arbetsledare och sen efter studierna fick jag fortsätta som trainee.

Som entreprenör upplevde jag att det fanns en del kommunikationsproblem mellan beställare, projektledare och entreprenör vilket ledde till en del missar i projekten. Det fick mig att vilja komma in tidigare i processen och kunna påverka och förhindra de problem jag sett. Jag insåg att med min systemtekniska kompetens och förståelse för beställarsidan skulle jag passa bra som projektledare.

Hifab som arbetsgivare

Jag kom i kontakt med Hifab när en före detta studiekamrat (som numera jobbar på Hifab) tipsade mig om en ledig tjänst på företaget. Jag hade det bra på Skanska med härliga kollegor, så det var viktigt för mig att få ha det även fortsättningsvis. Jag blev anställd som projektledare på Hifab och hade turen att få väldigt bra kollegor även på min nya arbetsplats! Vi har kul tillsammans och när jag haft saker jag funderat på har jag kunnat fråga vem som helst och fått stöd.

En stor fördel jämfört med arbetet på entreprenadbolag är att jag nu kan styra och planera min tid mer som jag vill. På Hifab kan jag ta ut kompledigt när jag har arbetat ihop några extratimmar. Att kunna ta lite långhelg och göra turer till spektakulära resmål i fjällvärlden – det är värdefullt för mig. Jag uppskattar att det är frihet under ansvar, det passar mig väldigt bra. Att Hifab värnar om mjuka värden och har värderingar som ligger i linje med mina gör också sitt så klart.

Ledarskap som en gemensam faktor

Det finns många likheter mellan mitt yrke som projektledare och min roll som friluftsledare, framför allt är ledarskapsbiten en gemensam faktor. Det finns ett stort ansvar i att vara ledare vilket gäller i både projektledarrollen och som guide. Som guide är jag den formella ledaren samtidigt som jag vill få med mig folk och ha trevligt och roligt tillsammans. Även som projektledare behöver jag se till att alla är med på tåget och att vi strävar mot samma mål.

Båda rollerna innebär mycket planering och analys för ett exempelvis minimera risker. I ett projekt är riskanalyser något givet, men det är minst lika viktigt inför guidade turer. Vi planerar för de risker som kan komma under turen, så som väderomslag eller om någon har allergier eller underliggande sjukdomar. En markant skillnad är dock att under en friluftsaktivitet måste jag veta när det är dags att vända om men det är ju sällan jag kan vända om eller avsluta ett byggprojekt innan det har gått i mål.

Äventyr! Mot toppen!

Balans mellan fritid och arbete

Jag siktar på att göra det jag tycker är roligt, gör man det av pliktskyldighet så blir det inte bra, varken på jobbet eller engagemanget i friluftsliv. Därför tycker jag det är viktigt att lägga det på en lagom nivå utifrån ens livssituation. Träning har för mig varit viktigt för att återhämta mig, så när jag inte hunnit göra längre resor finns ju ändå möjligheten att klättra inomhus eller ta en löprunda. Sen har jag tydliga regler för mig själv hur jag ska använda exempelvis min jobbtelefonen. Man behöver vara disciplinerad och rättvis mot sig själv (och sin familj om man har en sådan). Fokusera på en sak i taget är nog det bästa tänker jag.

Joel Berglund, projektledare på Hifab och guide på IKSU.

  • Publiceratapr 28, 2020