nov 22, 2017

Hifabs nya energichef vill ha krävande kunder!

Sedan september är Kristina Haraldsson ny chef på energiavdelningen i Stockholm. Tillsammans med avdelningens medarbetare vill hon arbeta mer strategiskt och ser fram emot en ökad intern samverkan. 

– Hifabs energiavdelningen består idag av en bra blandning av erfarenheter. Många av mina medarbetare har lång erfarenhet och starkt praktiskt kunnande, det ska vi verkligen bygga vidare på, berättar Kristina Haraldsson.

Att jobba mer strategiskt innebär enligt Kristina att se över vad det är som skapar mervärde för kunden. Ett exempel som hon tar upp är att erbjuda utbildning till kunder och därmed dela med sig av den expertis och kunskap som Hifabs energiavdelning besitter.

– Värdeskapande för kunden är när vi kan erbjuda både projektledningskompetens samt agera rådgivare och utbilda inom våra specifika expertområden.

En annan fråga som Kristina vill lägga större vikt vid är ökad intern samverkan.

– Vi som jobbar med energieffektivisering och energiberäkning har stor samarbetspotential med flera av Hifabs andra avdelningar, Hus och Anläggning för att nämna några. Vi har kompetenser som kompletterar varandra och löpande behöver vi förmedla och berätta vad vi och våra kollegor kan. Genom att öka vårt samarbete internt skapar vi synergier och tillsammans har vi verkligen ett starkt erbjudande att ge våra kunder.

Kristina understryker flera gånger att det tvärfunktionella arbetet är det bästa arbetssättet och kanske har det att göra med hur hon är som person. Hon beskriver sig själv som nyfiken, positiv och drivande.

– Jag gillar att arbeta i förändringsprocesser och jag strävar alltid efter att göra allting enklare och bättre. Genom att lära av andra och ta del av andras kunskap kan jag förbättra och utveckla mig själv och andra.

Kristina har erfarenheter från flera olika håll – dock alltid med miljö- och energifrågor som löper som en röd tråd genom hennes arbetsliv. Hon har bland annat forskat och undervisat, drivit EU-projekt och arbetat som hållbarhetschef. Som chef i konsultbranschen tycker hon att hon får det bästa av två världar: hon får träffa mycket kunder och utveckla affärer samtidigt som hon får arbeta kreativt och utveckla såväl verksamhet som personal.

– Konsulterna är ju den viktigaste resursen vi har i vår verksamhet och att se dem växa ligger mig varmt om hjärtat. Att jobba nära våra kunder är också ett rent nöje eftersom jag är intresserad av hur människor fungerar och agerar. Jag vill gärna ha krävande kunder som sätter press på mig och mitt team att leverera – då känner jag hur vi tillsammans utvecklar varandra.

Fakta Kristina Haraldsson

Kristina Haraldsson är verksam inom förnybar energi, energisystem och hållbarhet. Hon har en lång och bred erfarenhet av hållbar utveckling inom olika samhällssegment. Kristina har drivit eget konsultföretag, varit konsultchef med inriktning strategiska energi- och miljöfrågor på ÅF, varit hållbarhetschef på PostNord samt forskat på KTH inom energilager.

  • Publiceratnov 22, 2017