jun 26, 2020

AIRA – lyxkrog på Djurgården

Hifab projektledare när Tommy Myllymäki öppnar lyxkrog på Djurgården

En av Sveriges främsta kockar Tommy Myllymäki har precis slagit upp dörrarna till en ny restaurang i toppklass i Stockholm. I en nybyggd fastighet vid vattnet på Djurgården ska han driva restaurangen AIRA och han tar sikte på att skapa en finkrog i världsklass.

Fastigheten ägs av fastighetsbolaget Kvalitena och projektet har utvecklats tillsammans med Svenska Brasserier som operatör och Jonas Bohlin som ansvarig arkitekt för både exteriören och inredningen.

Jan Boija är projektledare på Hifab och har tillsammans med Jonas Wernqvist varit ansvarig som projektledare i projektet sedan byggstart 2017.

– Projektet har haft högt ställda krav på unika arkitektoniska lösningar och val av material och utformning, vilket har medfört tekniskt komplicerade lösningar. Bland annat har vi arbetat med installationsutrymmen under vattnet vilket har varit särskilt utmanande.

Komplexiteten har inneburit att upphandling av entreprenader har skett på färdiga handlingar av hög detaljeringsgrad. För att spara tid har arbetet utförts som Constuction Management (CM) entreprenad med successiva upphandlingar av delentreprenader.

– Hifab har varit medlem i projektets styrgrupp och tillsammans har vi haft möjlighet att påverka programmet och projektering i nära samarbete med operatör, arkitekter och tekniska konsulter.

Avstämning av projektet har regelbundet gjorts i styrgruppen med närvaro av Kvalitena som beställare, kompletterad med extern expertis och projektledningen. I styrgruppen har beslut tagits om val av entreprenörer som upphandlats successivt med hänsyn taget till budget och övergripande tidplan. Totalt har drygt 50 entreprenörer och leverantörer engagerats.

– Restaurangen slog upp dörrarna i slutet av mars och är något utöver det vanliga, avslutar Jan Boija.

  • Publiceratjun 26, 2020